Přesnější a rychlejší řezací lasery společnosti MEPAC CZ

Řezací lasery společnosti MEPAC CZ.

3 února, 2020

Přesnější a rychlejší řezací lasery společnosti MEPAC CZ

Vyšší přesnost, rychlost, účinnost řezu, výkonnost, spolehlivost, úspornost času a energie. To vše přináší nové vláknové řezací lasery společnosti MEPAC CZ. Z hlediska přesnosti se skutečně jedná o nejlepší alternativu mezi novodobými řezacími technologiemi a promyšlená konstrukce laseru navíc umožňuje řezat ve vysoké rychlosti tak, že výsledná přesnost řezu není narušena. Na vývoji nových vláknových řezacích laseru se podílel také obchodní ředitel společnosti Marian Cieslar.

 

Jaké typy řezacích laserů nabízíte a využíváte?
Řezací lasery nabízíme a využíváme ke zpracování jak kovových, tak i nekovových materiálů. U kovových materiálů se jedná především o ocel, nerez, hliník, měď a mosaz, kde denně využíváme naše nové vláknové řezací lasery.

 

Jak se společnost MEPAC k těmto řezacím laserům dostala?
Je to určitý přirozený vývoj. Lasery se zabýváme od roku 2004, kdy jsme začali se svařovacími a navařovacími lasery. Později jsme přikoupili také gravírovací a popisovací technologii, ale už i v té době, jsme se zabývali řezacími lasery. Naše první řezací CO2 lasery, sloužili ke zpracování organických materiálu jako je například plexisklo, kůže, papír, ale to nám nestačilo. Proto jsme zákazníkům začali postupně nabízet výrobu přesných podkladových planžet respektive plechů v tloušťkách již od 0,05 mm, vysokou přesností a rovinností. Z důvodu zvýšení efektivity, přesnosti a efektivity jsme pořídili vláknové řezací lasery a díky tomu, si dnes sami řídíme celý výrobní proces. Tímto jsme zpřesnili výrobu na 0,05mm, a dokonce jsme i výrazně zkrátili dodací termíny. Již od té doby se poptávka neustále zvyšuje, a proto do této technologie investujeme i nadále a instalujeme další vláknové řezací lasery.

 

Jaké výhody a nevýhody sebou nese laserové řezání oproti ostatním technologiím?
Vláknové řezací lasery dominují především svou rychlostí, přesností a malou šíři řezné spáry, díky čemuž vynikají i v řezání detailů a malých otvorů. Ač je plazmové řezáni účinnější například při řezání materiálu s větší tloušťkou, tak ve výsledku nedosáhnete srovnatelné přesnosti. U velkosériové výroby nacházejí uplatnění spíše střižné nástroje, které by zde mohly laser nahradit, ale příprava výroby je časově náročná a daleko nákladnější, zatím co u laserového řezání lze levně zajistit i kusovou výrobu.

Další výhodou vláknových laserů oproti střižným nástrojům je možnost snadno měnit tvar finálního dílu, například v případě vzniklé chyby, a to bez navýšení dalších nákladů.

 

V jakých přesnostech se pohybujete?
Už teď běžně řežeme s přesností 0,05mm, ale díky naší neustále inovaci a důrazem na přesnost jsme díky novému vláknovému se dostaneme na ještě lepší hodnoty.

 

V čem se s nimi odlišujete od konkurence?
Důrazem na přesnost, dlouholetou zkušeností, možností kusové a malosériové výroby. V oblasti laserových technologií se pohybujeme již dlouho, jsme proto schopni nabídnout i laserové svařování, navařování ale i ohýbání či zastřiknutí dílů do plastu. Největší důraz klademe na přesnost a kvalitu. Proto i naše řezací lasery zaměřujeme na tyto aspekty. Je jen málo konkurence, která se zabývá řezacími lasery s vysokou přesnosti. Technologicky je možné se zaměřit na vyšší kvalitu nebo přesnost, ale je nutné tomu věnovat více času, tzv. si s tím vyhrát.

 

Tím, že vaše řezací stroje jsou rychlejší, neovlivňuje to jejich přesnost?
Tím, že jsme do jednoho vláknového laseru s pracovního plochou 1,5 x 3 m instalovali nový 2kw zdroj, jsme rychlejší. Zrychlujeme, ale v první řadě vždy hledíme právě na zmíněnou přesnost. Vše ale lze sladit a je to právě o koordinaci výkonu a rychlosti tak, abychom dosáhli požadovanému výsledku. Velkosériovou zakázku umí rychle vyřezat každý, ale my se specializujeme právě na řezání s vysokou přesnosti, proto ač je proces složitější, se vždy zaměřujeme hlavně na přesnost.

 

Hovoříte o vysoké přesnosti, který stroj je pro tuto aplikaci vhodný?
Chceme nabízet především přesné řezací lasery s přesnostmi i vyššími než 0,01 mm. Konkrétně náš nový HighPrecisionCut s výkonem 500 W a pracovní plochou 600 x 600 mm. Tento vysoce přesný řezací laser vám umožní zvýšit produktivitu, aniž byste museli slevit na přesnosti řezu.

 

Jaká je vaše vize pro následující rok nebo čím překvapíte své zákazníky v roce 2020?
Kromě vláknových řezacích laserů určitě chystáme novinky i v jiných odvětví, jako například v laserovém svařování a navařování. Chceme být stále dominantní a inovativní ve všech odvětvích laserové technologie.

Může se Vám líbit…